Test nietolerancji pokarmowej 176 (IgG zależnej) bada reakcję immunologiczną przeciwciał IgG na 176 pokarmów.
Wynik testu otrzymujesz w formie broszury, która obrazuje kolorem te pokarmy, które wywołują reakcję immunologiczną, co oznacza że w Twojej krwi wykryto skierowane przeciw nim przeciwciała. Wskazany procent pokazuje przybliżoną siłę reakcji organizmu na każdy z nich. Przeciwciała te są wytwarzane w celu kontrolowania „najeźdźców” znajdujących się we krwi. Układ odpornościowy traktuje te składniki pokarmowe jako ciała obce, zawsze kiedy jedzenie nie zostało dostatecznie strawione i przekroczyło ściany jelita z powodu zwiększonej przepuszczalności i tym sposobem weszło w kontakt z komórkami immunologicznymi.
Ciągłe obciążanie układu odpornościowego wywołane absorpcją niestrawionych cząsteczek pokarmu wymaga dużego nakładu energii. Im bardziej organizm jest zaangażowany w produkcję przeciwciał przeciwko niedającym się strawić cząstkom pokarmu, tym mniej pozostaje mu energii. Takie przeciążanie układu odpornościowego może prowadzić do pojawienia się symptomów chorobowych określanych mianem „nietolerancji pokarmowej”. Są to objawy przewlekłych stanów zapalnych różnych narządów wewnętrznych, które charakteryzują się niewielkim nasileniem, ale towarzyszą nam przez wiele lat i podstępnie je niszczą. Odpowiadają one także za przedwczesne starzenie się, a więc zmarszczki, zmianę koloru skóry, plamy wątrobowe, wypadanie włosów, obniżenie sprawności fizycznej i intelektualnej, obniżenie libido oraz przewlekłe zmęczenie.
Aby temu zaradzić, w przyszłości powinieneś unikać pokarmów wywołujących u Ciebie reakcję immunologiczną. Nie oznacza to jednak, że już nigdy nie będziesz mógł ich jeść. Po konsekwentnym unikaniu tego rodzaju produktów przez okres 8 -12 tygodni, będziesz w stanie ponownie włączyć niektóre z nich do swojego planu diety bez ryzyka wystąpienia poprzednich objawów.
Wynik testu zawiera również propozycję przepisów opartych o produkty, które służą Twojemu zdrowiu, oczyszczeniu i usprawnieniu funkcjonowania jelit. Dieta ta wspiera proces leczenia i pomaga wyleczyć szereg przewlekłych chorób i powrócić do pełni sił witalnych.
Wykaz badanych alergenów
Antybiotyki: Penicylina, Cefalosporyny, Chinolony, Glikopeptydy
Drożdże i grzyby: Candida albicans, Drożdże spożywcze (drożdże piekarskie, drożdże piwowarskie), Grzyby jadalne (Kurka, Shiitake, Boczniak, Pieczarka, Borowi żółty, Kropidlak czarny)
Drób: Indyk, Kaczka, Kurczak, Wątróbka drobiowa
Glony: Algi (Arame, Wakame, Chlorella, Spirulina, Kombu, Nori)
Mięso: Cielęcina, Dzik, Flaki wołowe, Jagnięcina, Królik, Sarnina, Wieprzowina, Wołowina
Nabiał: Camembert, Jogurt, Kazeina, Mleko krowie, Mleko kozie, Sery krowie (Gouda, Ementaler, Mozzarella), Ser kozi, Ser owczy
Oleje i nasiona: Dynia (pestki), Mak, Oliwki, Rzepak, Sezam, Siemię lniane, Słonecznik (pestki)
Orzechy: Kokos, Migdał, Orzech laskowy, Orzech nerkowca, Orzech włoski, Pistacje
Owoce: Agrest, Ananas, Arbuz, Banan, Borówka czarna, Brzoskwinia, Cytryna, Daktyle, Figi, Grejpfrut, Gruszka, Jabłko, Kiwi, Maliny, Mandarynka, Mango, Melon, Morela, Papaja, Pomarańcza, Porzeczki, Śliwka, Truskawki, Winogrono, Wiśnia
Ryby i owoce morza: Dorsz, Kalmar, Karp, Krewetki, Łosoś, Makrela, Małże (Małż, Omułek jadalny, Ostryga, Przegrzebek), Okoń, Pstrąg, Sandacz, Śledź, Tuńczyk
Przyprawy: Chrzan, Cynamon, Czosnek, Gorczyca, Imbir, Kminek, Kurkuma, Liść bobkowy, Pieprz cayenne, Pieprz czarny, Wanilia, Ziele angielskie
Rośliny strączkowe: Bób, Ciecierzyca, Fasola czerwona, Fasolka szparagowa, Groch cukrowy, Groch zwyczajny, Soczewica, Soja
Różne: Aleoes, Glutaminian, Guma karbowa (emulgator E410), Herbata czarna, Jajko białko, Jajko żółtko, Kakao, Kawa, Miód, Orzeszki ziemne, Owoc karobu, Proszek do pieczenia
Świeże zioła: Bazylia, Czosnek niedźwiedzi, Koper, Majeranek, Oregano, Pietruszka natka, Rozmaryn, Szczypiorek, Tymianek
Warzywa: Awokado, Bakłażan, Batat, Boćwina, Brokuły, Brukselka, Burak ćwikłowy, Cebula, Cukinia, Dynia, Jarmuż, Kalafior, Kalarepa, Kapusta biała, Kapusta czerwona, Kapusta kiszona, Kapusta pekińska, Kapusta włoska, Karczoch, Koper włoski, Kukurydza, Marchew, Ogórek, Papryka, Pasternak, Pietruszka korzeń, Pomidory, Por, Rzodkiewka, Seler, Seler naciowy, Szparagi, Szpinak, Topinambur, Ziemniaki
Sałaty: Cykoria, Roszponka, Rukola, Sałata głowiasta, Sałata lodowa, Sałata rzymska
Zboża i bezglutenowe trawy: Amarantus, Gryka, Komosa ryżowa, Proso (kasza jaglana), Ryż, Ryż dziki
Zboża glutenowe: Gluten, Jęczmień, Orkisz (mąka), Owies, Pszenica, Żyto
Zioła: Chmiel, herbata zielona, Lipa (kwit), Męta pieprzowa, Pokrzywa, Rumianek
Czas oczekiwania na wynik wynosi do 14 dni roboczych.
Test nie jest refundowany przez NFZ.
Cena: 850 PLN
Oferta PREMIUM
Test nietolerancji pokarmowej 176 (IgG zależnej) bada reakcję immunologiczną przeciwciał IgG na 176 pokarmów
+ telekonsultacja z lekarzem współpracującym z laboratorium SYNLAB
+ telekonsultacja z dietetykiem współpracującym z laboratorium SYNLAB
Czas oczekiwania na wynik wynosi do 14 dni roboczych.
Test nie jest refundowany przez NFZ.
Cena: 1 250 PLN
Rejestracja
Rejestracja czynna od poniedziałku do piątku
w godzinach od 8:00 do 20:00. Zapraszamy.
Grapa Medica
al. Wojska Polskiego 4
05-520 Konstancin-Jeziorna
I piętro, budynek Faktoria
Rejestracja przez formularz email
Uwaga! Po wypełnieniu formularza otrzymasz telefoniczne lub mailowe potwierdzenie wizyty przez osobę rejestrującą. Tylko takie potwierdzenie gwarantuje zapis na dany termin.