Zadanie dofinansowane ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego
Edukacja zdrowotna dotycząca profilaktyki chorób układu krążenia, w tym zawałów serca, udarów mózgu.
„Wiedzieć więcej. Zacznij od siebie, podnieś swoją wiedzę i działaj prewencyjnie – by zmniejszyć ryzyko zachorowania”.
Istnieje kilka modeli diet, którym przepisuje się szczególne prozdrowotny wpływ na zdrowie. Co roku U.S. News & World Report publikuje raport, w którym przedstawia ranking najzdrowszych diet na świecie. Od wielu lat w czołówce znajduję się m.in. dieta DASH (ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension), czyli model żywienia szczególnie polecany w profilaktyce i dietoterapii chorób układu krążenia.
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczyną przedwczesnych zgonów w Polsce. Niestety rokrocznie obserwuje się niepokojący wzrost odsetka osób z nadciśnieniem tętniczym, zaburzeniami lipidowymi czy miażdżycą. Jedną z głównych przyczyn rozwoju tych chorób jest m.in. niezdrowy styl życia, w tym stosowanie niskoodżywczej diety oraz niewystarczająca ilość ruchu w ciągu dnia. Czynniki te są modyfikowalne, czyli zależne od każdego z nas. Dlatego warto każdego dnia dokonywać prozdrowotnych wyborów, dzięki którym zadbamy o swoje serce i układ krążenia.
Prawidłowo zbilansowana dieta i regularna aktywność fizyczna to jedne z głównych elementów profilaktyki i wspomagania leczenia chorób zależnych od stylu życia.
Dieta DASH jest polecana osobom zmagającym się z chorobami układu krążenia, głównie z nadciśnieniem tętniczym. Stosowanie tego modelu odżywiania przyniesie także realne korzyści w zakresie normalizacji masy ciała, zmniejszenia ryzyka rozwoju oraz wspomagania leczenia m.in. cukrzycy typu II.
Prozdrowotny efekt diety DASH wynika z:
Dieta DASH opiera się na niskoprzetworzonych produktach o wysokiej wartości odżywczej, które są ubogie w sól, cukier i nasycone kwasy tłuszczowe.
Podstawą każdego głównego posiłku powinny być warzywa i owoce. Produkty te są źródłem m.in. błonnika pokarmowego, witamin i składników bioaktywnych i mineralnych, które istotnie wpływają na regulacje ciśnienia tętniczego krwi. Warto wybierać różnorodne warzywa i owoce i spożywać je głównie na surowo. W diecie DASH zaleca się spożywanie produktów zbożowych pełnoziarnistych jako główne źródło węglowodanów. W przypadku źródeł białka zwraca się uwagę na wybór różnorodnych produktów zarówno odzwierzęcych jak i roślinnych. Czerwone mięso i jego przetwory nie są rekomendowane, białko odzwierzęce ma być dostarczane z mięsa drobiowego, ryb (szczególnie tłustych), jaj, mleka o obniżonej zawartości tłuszczu oraz niedosładzanych produktów mlecznych fermentowanych.
Bardzo ważną rolę w diecie DASH pełnią nasiona roślin strączkowych, które są bardzo dobrym źródłem białka roślinnego, błonnika pokarmowego oraz wielu witamin i składników mineralnych. Zwraca się także uwagę na korzyści z obecności w diecie niesolonych orzechów oraz nasion. Uzupełnieniem każdego posiłku powinny być tłuszcze pochodzenia roślinnego takie jak np. oliwa z oliwek czy olej rzepakowy.
Dieta DASH kładzie duży nacisk na ograniczenie spożycia soli.
Rekomenduje się, aby dzienna podaż soli nie przekraczała 5 g w ciąg dnia, co odpowiada jednej płaskiej łyżeczki do herbaty. Ilość ta odnosi się do soli samodzielnie dodawanej podczas przygotowywania posiłków oraz tej zawartej w produktach spożywczych. Niestety spożycie soli przez Polaków przekracza ponad dwukrotnie zalecane normy. Wynika to gównie z wysokiego spożycia żywności wysokoprzetworzonej (słonych przekąsek, żywność typu fast food) oraz częstego dosalanie potraw.
Jak ograniczyć spożycie soli? Oto kilka wskazówek:
Produkty | Przykłady | Częstotliwość spożycia | Przykład 1 porcji | |
Każdego dnia | Tygodniowo | |||
Warzywa i owoce | Różnorodne, świeże i mrożone. | 4-5 porcji | ½ kubka startej marchewki lub ugotowanych warzyw 1 kubek warzyw liściastych 1 średnie jabłko | |
Pełnoziarniste produkty zbożowe | Pieczywo razowe graham, ryż brązowy, gruboziarniste kasze, naturalne płatki zbożowe, makaron razowy, otręby. | 6-8 porcji | 1 kromka (35 g) pieczywa razowego ½ kubka ugotowanej gruboziarnistej kaszy/brązowego ryżu/makaronu razowego | |
Drób i ryby | Kurczak indyk, łosoś, śledź, pstrąg tęczowy, tuńczyk, makrela. | 2-3 porcje | 30 g mięsa/ryby po obróbce | |
Mleko i przetwory mleczne | Mleko do 3,2% tłuszczu, jogurt naturalny, kefir, maślanka. | 2-3 porcje | 1 kubek jogurtu naturalnego lub mleka | |
Oleje roślinne | Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany, z pestek dyni, z orzechów włoskich. | 1-2 porcje | 1 łyżeczka oleju roślinnego lub margaryny miękkiej | |
Nasiona roślin strączkowych, orzechy | Soja, soczewica, fasola, ciecierzyca, groch, niesolone orzechy np. włoskie, migdały, pestki dyni, nasiona słonecznika. | 3-4 porcje | ½ kubka suchych nasion roślin strączkowych 2 łyżki nasion ½ kubka orzechów | |
Sód | – | 1500 mg | – | |
Słodycze | – | Do 5 | 1 łyżka dżemu/powideł |
I śniadanie: Pieczywo razowe z pastą z tofu i surowymi warzywami
Pasta: naturalne tofu + suszone pomidory + nasiona słonecznika + czosnek + oliwa z oliwek + pieprz czarny
Do podania: Pieczywo razowe, ulubione surowe warzywa np. słupki papryki i ogórka, kiełki
II śniadanie: Pudding chia z owocami, płatkami owsianymi i orzechami
Pudding: Jogurt naturalny skyr + nasiona chia
Maliny, borówki + płatki owsiane + orzechy włoskie
Obiad: Pieczony łosoś z warzywami + kaszą bulgur
Filet z łososia + oliwa z oliwek + pieprz cytrynowy
Gotowane brokuły + podduszona cukinia + marchew + czerwona papryka
Kasza bulgur + oliwki + nasiona słonecznika + natka pietruszki
Kolacja: Omlet ze szpinakiem + pieczywo z pastą z tofu
Omlet: jajka + oliwa z oliwek + szpinak + papryka + nasiona czarnuszki + pieprz + zioła prowansalskie
Pieczywo razowe + Pasta z tofu
Stosowanie diety DASH może wiązać się z wieloma korzyściami dla zdrowia. Jednak, aby uzyskać oczekiwany, prozdrowotny efekt, dieta powinna być prawidłowo zbilansowana. W celu m.in. nauki kompozycji posiłków i wyboru wartościowych produktów spożywczych, warto skorzystać z konsultacji dietetycznej. Centrum Medyczne Grapa Medica posiada w swojej ofercie konsultacje z dietetykiem, który specjalizuje się m.in. w zakresie profilaktyki i wspomagania leczenia chorób układu krążenia.
Współpraca z dietetykiem może przynieść realne korzyści w poprawie stanu zdrowia. Zadbaj o swoje serce już dziś – umów się na konsultację dietetyczną. Czekamy na Ciebie!
Piśmiennictwo
Autor:
Mgr Sylwia Pacyna-Szymańska
Dietetyk kliniczny
Zobacz także
To co jest najlepsze dla naszego zdrowia to prawidłowo zbilansowana dieta, która zawiera wszystkie grupy produktów spożywczych w odpowiednich proporcjach.
Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty medycznej
Wykonaj test, posłuchaj podcastu, zapisz się na bezpłatne badania laboratoryjne.