Booksy
FB
Instagram
Youtube
TikTok
AED
AED

Wspieraj odporność za pomocą diety

Okres jesienno-zimowy to czas wzmożonych infekcji. Zdrowy styl życia, w tym m.in. odpowiednio zbilansowana dieta, ma kluczowe znaczenie dla wsparcia odporności organizmu. Co warto jeść, a czego lepiej unikać, aby chronić się przed infekcjami?

Postaw na pełnowartościowe posiłki

Chcąc wzmocnić swój organizm i chronić go przed infekcjami należy każdego dnia dbać o to, aby spożywane posiłki były pełnowartościowe i bogate w składniki wspierające odporność. Przy kompozycji posiłków warto kierować się modelem Talerza Zdrowego Żywienia, który prezentuje zalecane proporcje między najważniejszymi grupami produktów spożywczych w diecie:

  • ½ talerza: różnorodne warzywa i owoce: ¾ warzyw i ¼ owoców
  • ¼ talerza: produkty zbożowe z pełnego ziarna
  • ¼ talerza: produkty białkowe zwierzęce i roślinne
  • dodatek do posiłków: tłuszcze pochodzenia roślinnego

W praktyce oznacza to, że komponując np. obiad, największą część stanowią warzywa – np.  kolorowa surówka, ¼ posiłku to gruboziarnista kasza np. bulgur, a kolejną ćwiartkę wypełniają produkty białkowe np. chude mięso drobiowe. Całość warto skropić oliwą lub innym olejem roślinnym.

Kompozycja posiłków wg modelu Talerza daje możliwość zaspokojenia głodu oraz dostarczenie odpowiedniej ilości niezbędnych składników mineralnych i witamin. Ważne jest jednak, aby wybierać produkty niskoprzetworzone.

Czego jeść więcej?

Warzyw i owoców

Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę każdego głównego posiłku zachowując proporcje ¾ warzyw i ¼ owoców w diecie. To bardzo różnorodna, niskoenergetyczna grupa produktów spożywczych, bogata w wiele witamin, składników mineralnych, składników bioaktywnych, a także błonnika pokarmowego. Warzywa i owoce to świetne źródło witaminy C, beta karotenu (prowitamina A), polifenoli, witaminy K, czyli składników istotnie wspierających układ odpornościowy.

Produktów zbożowych z pełnego ziarna

Gruboziarniste kasze, brązowy ryż, razowe pieczywo i makaron, to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, magnezu, potasu. To właśnie te produkty powinny stanowić główne źródło energii.

Produktów fermentowanych

Produkty fermentowane stanowią bardzo dobre źródło bakterii probiotycznych, tzw. „dobrych bakterii”, które wspomagają równowagę mikrobiomu jelitowego. Dbanie o mikrobiom jest jednym z kluczowych filarów wspierania odporności organizmu, ponieważ zdrowa mikroflora jelitowa odgrywa istotną rolę w regulacji układu immunologicznego. Fermentacja poprawia przyswajalność składników odżywczych, wspiera trawienie, a także wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Do tej grupy produktów spożywczych zaliczamy m.in. kiszonki (np. kapusta kiszona, ogórki), kefir, jogurt, maślankę oraz pieczywo fermentowane. Regularne spożywanie tych produktów może pomóc w utrzymaniu zdrowia jelit oraz poprawie ogólnej kondycji organizmu.

Produktów białkowych, nie tylko zwierzęcych

Białko jest podstawowym budulcem w organizmie, jego odpowiednia ilość w posiłkach zwiększa uczucie sytości. Wśród zalecanych źródeł białka znajdziemy chudy drób, tłuste ryby morskie (bogate w kwasy tłuszczowe omega 3), niskotłuszczowe mleko i przetwory mleczne, a także jaja. Bardzo wartościowe i warte do wprowadzenia są nasiona roślin strączkowych takie jak soja, fasola, groch, soczewica, ciecierzyca oraz bób, a także ich przetwory. Produkty te stanowią bardzo dobre źródło białka roślinnego, błonnika pokarmowego oraz wielu witamin i składników mineralnych (m.in. żelaza, magnezu, wapnia, cynku).

Tłuszczów pochodzenia roślinnego

Tłuszcze to najbardziej skoncentrowane źródło energii, dlatego powinny być tylko dodatkiem do posiłków. Zaleca się spożywanie głównie tłuszczów pochodzenia roślinnego (z wyjątkiem tropikalnych) tj. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, awokado, niesolone orzechy, pestki i nasiona. Znajdziemy w nich sporo witaminy E, polifenoli.

Czego unikać?

Żywności wyskoprzetworzonej, która jest bogata w sól, cukry proste, nasycone kwasy tłuszczowe oraz kwasy tłuszczowe typu trans. Wszystkie wymienione składniki w nadmiarze są niekorzystne dla zdrowia i mogą przyczyniać się do rozwoju wielu chorób i zaburzeń zależnych od stylu życia. Do żywności wyskoprzetworzonej zaliczamy m.in. słodycze, słone przekąski, dania instant oraz sosy w proszku. Stanowią one źródło „pustych kalorii”, co oznacza, że poza energią nie dostarczają żadnych witamin, składników mineralnych ani błonnika.

Używek

Alkohol i papierosy to używki, które w znaczy sposób wpływają na spadek odporności, sprawności fizycznej, kondycji i wydolności organizmu. Palenie i nadużywanie alkoholu przyczyniają się do rozwoju wielu chorób, w tym chorób serca i układu krążenia. Regularne spożywanie alkoholu oraz palenie papierosów mogą zaburzać funkcjonowanie układu odpornościowego, co zwiększa podatność na infekcje oraz spowalnia proces regeneracji organizmu.

Składniki szczególnie wspierające odporność:

  • witaminy: A, E, D
  • składniki mineralne m.in. żelazo, cynk
  • kwasy tłuszczowe omega 3
  • białko

Czy suplementacja jest konieczna?

Suplementacja powinna być rozważana tylko w sytuacji, gdy nie jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości danego składnika z dietą. Tak jest w przypadku np. witaminy D, ponieważ nie ma możliwości pokrycia w 100% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę D z produktów spożywczych. W celu zapewnienie sobie odpowiedniej ilości tej witaminy należy rozważyć suplementację, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Czy wystarczy jedynie zadbać o dietę?

Na odporność organizmu wpływ ma cały styl życia: dieta, aktywność fizyczna, sen, ilość stresu. Chcąc wzmocnić ciało i przygotować się na okres infekcyjny należy zadbać o każdy element stylu życia. Nawet najlepiej zbilansowana dieta może być niewystarczająca w profilaktyce i walce z przeziębieniem, jeśli nie wysypiamy się, doświadczamy nadmiaru stresu lub nie podejmujemy regularnie aktywności fizycznej. Ważnym aspektem jest również dbałość o prawidłową masę ciała. Zarówno niedobór jak i nadmiar masy ciała może wpływać niekorzystnie na stan zdrowia, w tym na odporność organizmu. Niezbędne jest również regularne nawadnianie organizmu, dlatego zaleca się picie co najmniej 30-35 ml wody na każdy kilogram prawidłowej masy ciała dziennie.

Wsparcie dietetyka

O odporność należy dbać przez cały rok, nie jedynie w okresie jesienno-zimowym. Jeśli potrzebujesz pomocy w procesie redukcji masy ciała, chcesz dowiedzieć się więcej na temat diety wspierającej odporność – zapisz się na konsultację dietetyczną. W Centrum Medycznym Grapa Medica możesz skorzystać z profesjonalnej porady dietetycznej. Podczas konsultacji wspólnie z dietetykiem omówisz swój codzienny jadłospis, otrzymasz praktyczne wskazówki – co warto zmienić w diecie, czego jeść więcej, a co ograniczyć. Spotkanie z dietetykiem może być cenną lekcją zdrowego stylu życia, która pomoże Ci wprowadzić trwałe zmiany w codziennych nawykach żywieniowych.

 

Autor:
mgr Sylwia Pacyna-Szymańska
Dietetyk kliniczny, psychodietetyk

 

Piśmiennictwo:

  1. Bondyra-Wiśniewska B., Pawluk I., Kaczorek M., Pacyna S., Nagel P., Wedziuk A., Wolnicka K.: Talerz Zdrowego Żywienia [online]. Warszawa: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej NIZP PZH – Państwowy Instytut Badawczy; 2021. [dostęp: 08.09.2025] Dostępny w: https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/11/e-book-Talerz-Zdrowego-Zywienia.pdf
  2. Gomaa EZ. Human gut microbiota/microbiome in health and diseases: a review. Antonie Van Leeuwenhoek. 2020 Dec;113(12):2019-2040. doi: 10.1007/s10482-020-01474-7. Epub 2020 Nov 2. PMID: 33136284.
  3. Płudowski P, Kos-Kudła B, Walczak M, Fal A, Zozulińska-Ziółkiewicz D, Sieroszewski P, Peregud-Pogorzelski J, Lauterbach R, Targowski T, Lewiński A, et al. Guidelines for Preventing and Treating Vitamin D Deficiency: A 2023 Update in Poland. Nutrients. 2023; 15(3):695. https://doi.org/10.3390/nu15030695
  4. Ławniczek-Wałczyk A., Orysiak J., Stobnicka A.: The use of diet in the support of the immune system in the fight against infections. Centralny Instytut Ochrony Pracy – Państwowy Instytut Badawczy. Bezpieczeństwo pracy i nauka. 6, s.12-16.
  5. Lynch S.V., Pedersen O.: The Human Intestinal Microbiome in Health and Disease. N. Engl. J. Med., 2016; 375: 2369–2379.

Zobacz także

Kalendarz badań i profilaktyka – sprawdź, o czym warto pamiętać

Kalendarz badań i profilaktyka – sprawdź, o czym warto pamiętać

Sprawdź, co możesz zrobić samodzielnie, a co warto regularnie kontrolować z lekarzem.

Czytaj więcej
Które szczepienia trzeba powtarzać w dorosłym życiu? Sprawdź zalecenia lekarzy

Które szczepienia trzeba powtarzać w dorosłym życiu? Sprawdź zalecenia lekarzy

Dowiedz się, kiedy odporność wygasa i które dawki warto odnowić.

Czytaj więcej

Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty medycznej

Zadbaj o zdrowe zęby i uśmiech!

Stomatologia zachowawcza • Protetyka • Endodoncja • Implantologia

ZOBACZ OFERTĘ