Wyjaśnienie: Chcąc obniżyć stężenie trójglicerydów we krwi należy przede wszystkim ograniczyć spożycie produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe (m.in. tłuste mięsa, podroby, masło, smalec) oraz kwasy tłuszczowe typu trans (m.in. słodycze, słone przekąski, dania typu fast food). Zwraca się także uwagę na konieczność ograniczenia cukrów prostych, które znajdziemy głównie w słodkich przekąskach, słodkich napojach, żywności wyskoprzetworzonej. Owoce są źródłem cukrów prostych jednak o wiele mniejszym niż wymienione wyżej produkty. W owocach znajduje się przede wszystkim sporo błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych oraz bioaktywnych, których spożycie wpływa korzystnie na zdrowie serca. Warto kierować się zasadą, że w diecie przeważają warzywa nad owocami.
Wyjaśnienie: Chcąc obniżyć stężenie trójglicerydów we krwi należy przede wszystkim ograniczyć spożycie produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe (m.in. tłuste mięsa, podroby, masło, smalec) oraz kwasy tłuszczowe typu trans (m.in. słodycze, słone przekąski, dania typu fast food). Zwraca się także uwagę na konieczność ograniczenia cukrów prostych, które znajdziemy głównie w słodkich przekąskach, słodkich napojach, żywności wyskoprzetworzonej. Owoce są źródłem cukrów prostych jednak o wiele mniejszym niż wymienione wyżej produkty. W owocach znajduje się przede wszystkim sporo błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych oraz bioaktywnych, których spożycie wpływa korzystnie na zdrowie serca. Warto kierować się zasadą, że w diecie przeważają warzywa nad owocami.