FB
Instagram
Youtube
TikTok
AED
AED

Przepisy

Dla zachowania dobrego stanu zdrowia i samopoczucia spożywane posiłki powinny być różnorodne i oparte na produktach o wysokiej wartości odżywczej. Bardzo ważne jest, aby były pełnowartościowe, czyli skomponowane z udziałem najważniejszych grup produktów spożywczych w odpowiednich proporcjach.

Podstawę każdego głównego posiłku powinny stanowić różnorodne warzywa z dodatkiem owoców, ¼ objętości talerza powinny zajmować produkty zbożowe - najlepiej pełnoziarniste; kolejną ćwiartkę posiłku powinny wypełnić produkty będące źródłem białka. Zaleca się, aby każdy główny posiłek uzupełnić dodatkiem tłuszczów pochodzenia roślinnego (za wyjątkiem tłuszczów tropikalnych).

Autor: Dietetyk mgr Sylwia Pacyna-Szymańska

Przykładowe przepisy na zdrowe śniadanie obiad i kolację dla „diabetyka”

Przykładowe przepisy na zdrowe śniadanie obiad i kolację dla „diabetyka”

W celu utrzymania prawidłowego stężenia glukozy i insuliny we krwi należy zadbać, aby spożywane na co dzień posiłki bazowały na produktach o niskim indeksie glikemicznym.

Czytaj więcej
Przykładowe przepisy na zdrowe śniadanie obiad i kolację dla „sercowca”

Przykładowe przepisy na zdrowe śniadanie obiad i kolację dla „sercowca”

W posiłkach dobrych dla serca i układu krążenia należy uwzględnić składniki takie jak m.in.: potas, wapń, magnez, kwasy tłuszczowe omega 3, polifenole, błonnik pokarmowy, beta-karoten.

Czytaj więcej

Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty medycznej

Choroby układu krążenia (ChUK) są główną przyczyną zgonów na świecie.

Wykonaj test, posłuchaj podcastu, zapisz się na bezpłatne badania laboratoryjne.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ