Dla zachowania dobrego stanu zdrowia i samopoczucia spożywane posiłki powinny być różnorodne i oparte na produktach o wysokiej wartości odżywczej. Bardzo ważne jest, aby były pełnowartościowe, czyli skomponowane z udziałem najważniejszych grup produktów spożywczych w odpowiednich proporcjach.
Podstawę każdego głównego posiłku powinny stanowić różnorodne warzywa z dodatkiem owoców, ¼ objętości talerza powinny zajmować produkty zbożowe - najlepiej pełnoziarniste; kolejną ćwiartkę posiłku powinny wypełnić produkty będące źródłem białka. Zaleca się, aby każdy główny posiłek uzupełnić dodatkiem tłuszczów pochodzenia roślinnego (za wyjątkiem tłuszczów tropikalnych).
Autor: Dietetyk mgr Sylwia Pacyna-Szymańska
W celu utrzymania prawidłowego stężenia glukozy i insuliny we krwi należy zadbać, aby spożywane na co dzień posiłki bazowały na produktach o niskim indeksie glikemicznym.
W posiłkach dobrych dla serca i układu krążenia należy uwzględnić składniki takie jak m.in.: potas, wapń, magnez, kwasy tłuszczowe omega 3, polifenole, błonnik pokarmowy, beta-karoten.
Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty medycznej
Wykonaj test, posłuchaj podcastu, zapisz się na bezpłatne badania laboratoryjne.